Omplacering af hund

Når hunden skal have et nyt blivende hjem
– en fremgangsmåde der kan hjælpe dig og hunden i processen.

Når man anskaffer sig en hund, er det for resten af dens liv. Dette sker også for langt de fleste hunde men ikke alle. Rigtig mange hunde, uagtet race og alder, omplaceres årligt til et nyt hjem. Langt de fleste bliver det med stor succes, da der er lagt et stort stykke arbejde i at få hunden placeret i et nyt, engageret, godt og blivende hjem.

Nogle hunde er dog mindre heldige i en omplacering. Hertil er der mange årsager og ofte skyldes det, at forgående ejer kan have tilbageholdt vigtige oplysninger omkring hundens adfærd og evt. sygdomsbillede, at hunden omplaceres impulsivt eller at nuværende ejer ikke har sat sig ind i pågældende hunds behov og derfor er nødsaget til at omplacere hunden endnu engang. Hunde kan omplaceres flere gange men det er en turbulent (og ganske unødvendig) tilværelse.

Hvad kan du gøre for at finde det bedste og blivende hjem til hunden?

Vær ærlig
Du har erkendt, at du ikke længere kan have hunden, og derfor søger et nyt hjem til den. I denne proces bør du ærligt oplyse alt der er relevant at vide omkring hundens baggrund som træning, adfærd, helbred – både på godt og ondt. Fortæl gerne omkring racen, dens egenskaber og behov.

Fortæl hvorfor hunden skal omplaceres
Fx skilsmisse, flytning, allergi, for lidt tid eller hvad årsagen må være. Fortæl alt hvad du overhovedet kan omkring din hund, jo mere jo bedre, så interesserede kan danne sig helt billede af hvordan denne hund må være. Lad vær’ med at ”oversælge” hunden men lad de konkrete oplysninger tale for sig selv.

Har hunden nogen problemer?
Det kan være sundheds- eller adfærdsmæssige problemer. Hvordan har hunden det med dyrlægebesøg? Har hunden tendenser til at hoppe op, tage mad fra bordet, være gøende i haven, kan ikke lide at være alene, er bange for torden mm. Alt hvad du overhovedet kan komme i tanke om, bør du oplyse. Dette sikre, at hunden får en succesfuld omplacering, da den nye ejer er gjort opmærksom på pågældende områder og vil yde en ekstra indsats for at skabe de bedste rammer for hunden.

Kan alle hunde omplaceres?
Som udgangspunkt ja! En veltrænet og social hund er typisk lettere men mange har heldigvis overskuddet til, at give en hund med adfærdsproblematikker en chance i livet. Alle hunde kan trænes uanset alderen for det er engagementet, motivationen og tiden der er afgørende for succes. Vi anbefaler, at søge professionel rådgivning i forhold til overtagelsen af hunden, og specielt hvis hunden skulle have opbygget en uhensigtsmæssig adfærd.

Hvordan finder jeg et nyt hjem til hunden?

Kontakt opdrætteren
Mange opdrættere vil gerne kende til hundens fremtid. Enkelte tilbyder at tage hunden tilbage og herfra tage hånd omkring dens videre ”skæbne”. Endvidere har de ofte en enorm stor kontaktflade der kan hjælpe med at formidle hunden videre.

Kontakt special klubben
Disse hjælper ofte med at formidle hunden via omplaceringssider på hjemmesiden. Dette forudsætter dog, at hunden har en DKK stamtavle.

Familie, venner og bekendte
Gør brug af dit netværk, fortæl omkring situationen og forhør dig hvorvidt, at andre kan hjælpe med at finde et blivende hjem til hunden.

Internater og formidlingssteder
Der er mange internater der, mod betaling, tager imod en hund til omplacering.
Her kan jeg bl.a. fremhæve:

Dyreværnet
Dyrenes Beskyttelse
Dansk Dyreværn Århus

Endvidere kan du forhøre dig hos dyrlægen og evt. hænge opslag op i klinikken. Der er også mange professionelle hundespecialister der gør et kæmpe stykke arbejde for at hjælpe hundene ud i nye hjem.

Vær opmærksom!!!
I fald af at du har behov for at komme af med hunden her og nu, så vil internaterne være det mest optimale at gøre brug af – aldrig såkaldte private ”formidlere”. Der kan være en bagtanke hos disse personer, ofte er de kun økonomiske motiveret for et videresalg men uden tanke på hundens velfærd.

Når hunden flytter
Giv endelig hundens ting med til det nye hjem. Sørg for, at have papirerne i orden i forhold til overdragelse, her iblandt Hunderegisteret. Det vil også være fint, at skrive en ”overdragelseserklæring” så begge parter har en skriftlig aftale mellem sig. Heri kan der anføres jeres interne aftale med overdragelse samt enkelte klausuler med fx at hunden ikke må omplaceres til andet hjem uden din viden.